Okategoriserade

Tröjan Afmæli

I slutet av augusti var jag och resten av min familj på Island. Vi beundrade inte bara den vackra omgivningen utan även de mängder av hemstickade islandströjor som gick och köpa där. Jag hade redan innan resan dit beslutat att jag skulle köpa en tröja. Men de flesta tröjorna gick i gråskala och jag är ju rätt så färgglad av mig, så det blev inte att jag köpte någon tröja. Däremot köpte jag garn till att sticka en egen istället. Vilket resulterade i Afmæli (som legat i min stick-lista i ett par år).

Från början hade jag tänk att börja med tröjan på julafton för att ta efter Fredrikas mysiga tröj-tradition, men jag kunde inte hålla mig och började en dag tidigare. Sedan stickade jag klart tröjan i rekordfart på ungefär en månad. Och då stickade jag ändå om en ärm som blev typ 4 storlekar för stor.

Jag stickade tröjan uppifrån-ner tillskillnad mönstret som är skrivet så att man stickar nerifrån-upp. Jag tycker att det är bekvämare att sticka uppifrån ner och jag upplever att det är lite enklare att anpassa det till sin egen kropp då.

Om man har vägarna förbi Island rekommenderar jag att man besöker någon av The Handknitting Association of Iceland butiker. De är fyllda till bredden av hemstickade islandströjor (även mössor och annat stickat) och det finns även garn att köpa för dem som vill sticka eget. Vi hade lyxen att ha en tvärs över gatan från det hotellet vi bodde på 20 minuters promenad utanför centrum. Så vi kunde gå och titta ett par gånger innan vi bestämde oss för vad vi skulle köpa.

8 reaktioner till “Tröjan Afmæli

  1. Detta har jag missat! Underbar tröja! Jag har garn till en Riddari liggande, undrar när jag når fram till det projektet?😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s